Какви видови ролни постојат?

Според методот на обликување: Лиени ролни и фалсификувани ролни.

Лиењеролнисе однесуваат на видовите ролни произведени со директно леење на стопен стопен челик или стопено стопено железо.

Ролни за лиење може да се поделат во две категории: ролни од леано челик и ролни од леано железо според материјалите;според методите на производство, тие можат да се поделат во две категории: интегрални ролни за лиење и композитни ролни за лиење.

 

Ролни за фалсификување се класифицираат според материјалот како што следува:

(1) Ковање ролни од легиран челик;

(2) Ковање получелични ролни;

(3) Ковање на полубрзински челични ролни;

(4) Ковани ролни од бело леано железо.

21

Според методот на процесот:Интегрални ролни, металуршки композитни ролни и комбинираниролни.

1. Во споредба со композитната ролна, целокупната ролна е лиена или кована со еден материјал за надворешниот слој, јадрото и вратот на целокупната ролна.Надворешниот слој на телото на ролната и вратот имаат различни структури и својства преку процесот на лиење или ковање и процесот на термичка обработка за контрола и прилагодување.И фалсификуваните ролни и статичните лиени ролни се интегрални ролни.Интегралните ролни се поделени на интегрални ролни за лиење и интегрални ролни за ковање.

2. Металуршките композитни ролни за леење главно вклучуваат композитно леење со полуиспуштање, композитно леење преливно (целосно испирање) и центрифугално композитно леење.Видови композитни ролни произведени со посебни композитни методи како што се изостатско пресување (HIP-Hot Isostatically Pressed) и заварување со електрозгура.Комбинираната ролна е главно збир на комбинирани ролни.

Со производствен материјал:

Сериски ролни од леано челик, ролни од серии од леано железо и ролни од фалсификувани серии

Најчесто користени типови на термичка обработка за ролни: жарење за ослободување од стрес, изотермно сфероидизирачко жарење, дифузно жарење, нормализирање, калење, гаснење, криогенска обработка.

Според обликот на телото на ролната:

Постојат различни методи за класификација на ролни.Според обликот на телото на ролната, тој е поделен на цилиндричен и нецилиндричен, првиот главно се користи за производство на плочи, ленти, профили и жици, а вториот главно се користи за производство на цевки.

кластер валалница

Според тоа дали е во контакт со валаното парче:

Поделени на работни ролни и резервни ролни.Ролни кои директно допираат со возниот парк се нарекуваат работни ролни;ролните што се поставуваат на задната страна или на страната на работните ролни без директно да се допираат со возен парк за да се зголеми крутоста и цврстината на работните ролни се нарекуваат резервни ролни.

Според употребата на решетката:

Според употребата на штандот се дели на расцутени ролни, ролни за грубост, меѓуролни и ролни за доработка.Според разновидноста на материјалите за тркалање, тој е поделен на ролни со ленти, ролни со шински сноп, ролни со жичани прачки и ролни за цевки.Може да се подели и на топли и ладни ролни според состојбата на возен парк за време на тркалањето.

Според вредноста на тврдоста:

(1) Меки ролни Тврдоста на брегот е околу 30~40, што се користи за машини за бришење, груби валани мелници за челични мелници со големи делови итн.

(2) Полутврди ролни Тврдоста на брегот е околу 40~60, се користи за груби валани мелници на големи, средни и мали челични мелници и мелници за челични плочи.

(3) Цврсти ролни Тврдоста на брегот е околу 60~85, што се користи за груби валани мелници со тенка плоча, средна плоча, челик со среден пресек и челични мелници со мал пресек и резервни ролни на валани со четири високи валани.

(4) Екстра тврди ролни Тврдоста на брегот е околу 85~100, што се користи во ладно валање.

Според видот навалавница:

(1) Рамен ролна.Тоа еРолни за валање, телото на ролната е цилиндрично.Општо земено, ролните на топловаланата челичарница се прават малку вдлабнати, а кога се загреваат и прошируваат, може да се добие подобра форма;ролните на ладно валана челик се прават во малку конвексен облик, а ролните се свиткуваат при тркалањето за да се добие добра форма.

(2) Ролни со жлеб.Се користи за тркалање големи, средни и мали делови, жичани шипки и цветање.На површината на ролната се врежани жлебови за обликување на возен парк.

(3) Специјални ролни.Се користи во специјални валани мелници како што се челични цевкивалавници, валавници со тркала, валавници за челични топчиња и мелници за пирсинг.Роланите на оваа валавница имаат различни форми, како што се ролатите валани по принципот на искривено тркалање во тркалањето на челичните цевки, кои се конусни, тапан на половината или диск.


Време на објавување: 19.08.2022